7 ARALIK 2023 MANŞET


Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Postası’ adlı programa konuk oldu.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırını değerlendirdi. Gazze’de yaşananların bir insanlık suçu olduğuna dikkat çeken Ertuğruloğlu, “İstediğiniz kadar savaşın. Sonunda oturup masada görüşeceksiniz” dedi.

İsrail-Gazze çatışmalarından ders çıkarılması gerektiğine vurgu yapan Ertuğruloğlu, “En önemli nokta Türkiye’nin garantörlüğüdür. Kıbrıs konusu bağlamında Türkiye’nin garantörlüğünden vazgeçilemez” ifadelerini kullandı.

TAHSİN ERTUĞRULOĞLU: “KKTC’NİN EGEMEN EŞİTLİK VE EŞİT ULUSLARARASI STATÜSÜNÜN KABULÜ NOKTASINDAKİ POLİTİKADAN FARKLI BİR POLİTİKAYA GEÇME İHTİMALİ ‘SIFIR’ ”

 

 

“FEDERASYON GÖRÜŞMELERİ ASLA GÜNDEME GELMEYECEK… ORTAKLIK DİYE BİR SEÇENEK ORTADAN KALKMIŞTIR”

 

ARKADA DEVAM

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, KKTC’nin yabancılara mal satışını yasaklayan bir ülke olamayacağını, bu anlayışa sıcak bakmadığını söyledi. Bakan Ertuğruloğlu, yabancılara bina satışının yapılabileceğini fakat toprak satışının yapılmaması gerektiğini belirtti.

 

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırını değerlendirdi. Gazze’de yaşananların bir insanlık suçu olduğuna dikkat çeken Ertuğruloğlu, “İstediğiniz kadar savaşın. Sonunda oturup masada görüşeceksiniz” dedi.

“TÜRKİYE’NİN GARANTÖRLÜĞÜNDEN VAZGEÇİLEMEZ”

İsrail-Gazze çatışmalarından ders çıkarılması gerektiğine vurgu yapan Ertuğruloğlu, “En önemli nokta Türkiye’nin garantörlüğüdür. Kıbrıs konusu bağlamında Türkiye’nin garantörlüğünden vazgeçilemez” ifadelerini kullandı.

Bakan Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler’in (BM) Gazze’de yaşananlar karşısındaki tutumunu eleştirerek, “Biz anavatan Türkiye’nin garantisinden başka hiçbir garantiye güvenemeyiz. Bu dersi çıkarmamız gerekiyor” diye konuştu.

Yabancılara mülk satışı konusunu da değerlendiren Ertuğruloğlu, “Bu ciddi bir sorundur. Fakat bana göre doğru bir şekilde gündeme gelmedi. Sorunun çözümünü ‘yabancılara mal satışını yasaklama’ olarak algılayan kesimler oldu. Ben bu anlayışa hiçbir zaman sıcak bakmadım” açıklamasında bulundu.

“BİNALAR SATILABİLİR FAKAT TOPRAKLAR SATILMAMALI”

Ertuğruloğlu, KKTC’nin yabancılara mal satışını yasaklayan bir ülke olamayacağını belirterek, “Binalar satılabilir fakat topraklar satılmamalı” dedi.

Kıbrıs sorunu konusunda gelinen aşamayı da değerlendiren Bakan Ertuğruloğlu, “Federasyon görüşmeleri asla gündeme gelmeyecek” ifadelerini kullandı.

Ertuğruloğlu, KKTC’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün kabulü noktasındaki politikadan farklı bir politikaya geçme ihtimalinin ‘sıfır’ olduğunu söyleyerek, “Ortaklık diye bir seçenek ortadan kalkmıştır” diye konuştu.

“TANINMAMA DEMEK DEVLET YOKTUR DEMEK DEĞİLDİR”

Kıbrıs’ta iki milli halk ve iki eşit egemen devlet bulunduğunu dile getiren Ertuğruloğlu, “Tanınmama demek devlet yoktur demek değildir” açıklamasında bulundu.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türkü’nü gerçekleşmeyecek beklentilere endekslemeye çalışmanın hiçbir anlamı olmadığını söyleyerek, “Gerçek budur. Bu konu tartışılamaz bile” dedi.

Hükümetlerin hataları ve eksikleri gerekçe gösterilerek devletten vazgeçme düşüncesinin son derece yanlış olduğunu belirten Ertuğruloğlu, “Bunun iyi niyetli bir mantığı yoktur” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERE DÜŞMANLIK AŞILAMAMAK İÇİN HİÇBİR ŞEY ÖĞRETİLMEDİ”

Gençlere düşmanlık aşılamamak için hiçbir şey öğretilmediğini aktaran Ertuğruloğlu, “İnsan bu noktaya gelene kadar ne bedeller ödendiği bilmiyorsa elindekinin değerini de bilemez. Düşmanın kim olduğunu göstermemek yanlış bir tutumdur” diye konuştu.

Ertuğruloğlu, “Gençlerimizin düşmanca görüşlerinin olmaması güzel bir şeydir fakat tehlikenin nerede olacağı ise bir eksikliktir” açıklamasında bulundu.

Kıbrıs sorununa ilişkin özel temsilci atanması konusunu da değerlendiren Ertuğruloğlu, “Federasyon için ortak zemin arayışı olmaması koşuluyla temsilci konusuna olumlu yanıt verdik. 6 aylık süre için geçerli olacak. Türk tarafının pozisyonu, iki devletli zeminin ortak zeminini bulmaya çalışmaktır” dedi.

“ASIL SORUN RUM TARAFININ KIBRIS CUMHURİYETİ OLARAK KABUL EDİLMESİDİR”

Ertuğruloğlu, asıl sorunu ‘Rum tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti olarak kabul edilmesi’ şeklinde yorumladı. Rum tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanınmaya devam etmesi durumunda çözümden bahsedilemeyeceğini dile getiren Ertuğruloğlu, “Bu anlayışla sorunu nasıl çözeceksiniz” diye sordu.

Uluslararası alandaki mevcut statükonun Kıbrıs Türkü’nün aleyhine çalıştığını ifade eden Ertuğruloğlu, “Biz bu statükodan şikayetçiyiz” açıklamasında bulundu.

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi