27 KASIM 2023 MANŞET


Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, İstanbul'da düzenlenen etkinlikte “Sıfır atık küresel taahhüdü” imza atmasının ardından çevre konusunda yürüttüğü ve planladığı çalışmalar hakkında TAK muhabirinin sorularını yanıtladı.

Sibel Tatar, tüm dünyayı tehdit eden iklim krizine dikkat çekerek, çevre konusundaki sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ederek, geri dönüşüme önem verme çağrısı yaptı.

SİBEL TATAR: “GELİN HEP BİRLİKTE ÜLKEMİZ İÇİN KATKI KOYALIM” 

“GERİ DÖNÜŞÜM HIZLA ELE ALINMALI”

Tatar, çöp toplamanın hâlâ bir sorun olarak ortada durmasının üzücü olduğunu belirterek, geri dönüşümün hızla ele alınması gerektiğini vurguladı, kaynakların verimli kullanılmasının önemine işaret etti.Atıkların çevre adına büyük sorun olduğunu vurgulayan Sibel Tatar, bu sorunu çözmek adına kaynakların iradeli kullanılması gerektiğini söyledi.

Sibel Tatar, sıfır atık taahhüdüne attığı imzayı anımsatarak, “Sözünün eri bir kadın olarak, umuyorum ki ülkem ve devletim de bu konuda acilen yapılması gereken icraatlar konusunda beni yalnız bırakmaz, hükümet bir an önce gerekli çalışmaları yerel yönetimlerimizle birlikte hayata geçirir” dedi.

ARKADA DEVAM

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, tüm dünyayı tehdit eden iklim krizine dikkat çekerek, çevre konusundaki sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ederek, geri dönüşüme önem verme çağrısı yaptı.

SİBEL TATAR: “GELİN HEP BİRLİKTE ÜLKEMİZ İÇİN KATKI KOYALIM” 

“GERİ DÖNÜŞÜM HIZLA ELE ALINMALI”

Tatar, çöp toplamanın hâlâ bir sorun olarak ortada durmasının üzücü olduğunu belirterek, geri dönüşümün hızla ele alınması gerektiğini vurguladı, kaynakların verimli kullanılmasının önemine işaret etti.

Atıkların çevre adına büyük sorun olduğunu vurgulayan Sibel Tatar, bu sorunu çözmek adına kaynakların iradeli kullanılması gerektiğini söyledi.

Sibel Tatar, sıfır atık taahhüdüne attığı imzayı anımsatarak, “Sözünün eri bir kadın olarak, umuyorum ki ülkem ve devletim de bu konuda acilen yapılması gereken icraatlar konusunda beni yalnız bırakmaz, hükümet bir an önce gerekli çalışmaları yerel yönetimlerimizle birlikte hayata geçirir” dedi.

“TATLISU BÖLGESİNDE PİLOT UYGULAMA BAŞLATTIK”

Çevreye katkı sağlama amacıyla yürüttüğü çalışmalardan da bahseden Tatar, iki yıl önce Tatlısu Belediyesi ile iş birliği yaparak pilot bir sıfır atık projesini başlattıklarını ve bu projeyi tamamladıktan sonra Tatlısu Belediye Başkanı’na devrettiklerini anlattı. Projenin başarıyla sonuçlanabilmesi için Prof. Dr. Özge Özden tarafından eğitimler verildiğini ve toplantılar düzenlendiğini belirten Tatar, çevre bilincini artırmak için çalıştıklarını aktardı.

Tatlısu bölgesine 140 adet ayrıştırma çöp konteyneri yerleştirildiğini ve farklı atık türlerinin ayrıştırılmasının teşvik edildiğini belirten Tatar, bu kapsamda cüce fil ve Akdeniz foku figürlü pet toplama konteynerleri de oluşturduklarını söyledi.

Bu figürleri işin turizm boyutunu da göz önüne alarak seçtiklerini de kaydeden Tatar, üzerinde cüce fil ve Akdeniz foku hakkında bilgiler içeren bir de plaka bulunan bu konteynerlerin bir benzeri yurt dışı seyahatlerinden birinde gördüğünü o günden sonra böyle bir proje yapmayı aklına koyduğunu anlattı.

“CAM ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜ İÇİN MAKİNE HİBE EDİLDİ”

Sibel Tatar, ayrıca, geri dönüşüm için yerel geri dönüşüm firmalarıyla iş birliği yaptıklarını ve protokoller imzaladıklarını açıklayarak, cam atıklarının toplanmasını sağlayacak bir cam kırma makinesinin de Tatlısu Belediyesi’ne hibe edildiğini ifade etti. Camların geri dönüştürülerek belediye tarafından kullanıldığını belirten Tatar, proje kapsamında elde edilen geri dönüşüm miktarının arttığını paylaştı.

ATIKLARIN YÜZDE 80’İ GERİ DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Tatar, proje ile bölgedeki atıkların yüzde 80 gibi yüksek bir oranının geri dönüştürüldüğünü dile getirerek, toplamda 170 ton cam, 30.2 ton plastik ve teneke kutu, 1 ton 960 kg evsel yağ atığı, 50.3 ton kâğıt, 390.5 ton yeşil atık, 26 kg pil ve 21.5 kg tıbbi atığın geri dönüşüme gönderildiği bilgisini verdi.

“ÖĞRENCİLERE GERİ DÖNÜŞÜM VE ÇEVREYİ KORUMANIN ÖNEMİNİ ANLATTIK”

Projeyi tanıtmak amacıyla okullarda etkinlikler düzenlediklerini ve öğrencilere geri dönüşümün ve çevre korumanın önemini anlattıklarını, okullara geri dönüşüm konteynerleri yerleştirdiklerini dile getiren Tatar, çocuklara geri dönüşümün ekonomiye nasıl katkı sağladığını göstermeyi amaçladıklarını belirtti.

1 NİSAN 2021’DEN BERİ DOĞAN HER BEBEK İÇİN FİDAN DİKİLİYOR

Sibel Tatar, yangınlarda zarar gören alanlarda ağaçlar yerine ağaç ekme inisiyatiflerinden de bahsederek, doğan her bebeğin adına bir fidan dikildiğini ve annelere sertifikalar verildiğini açıkladı.

1 Nisan 2021’den bu yana süren proje kapsamında şimdiye kadar 6 bin fidan dikildiğini belirten Tatar, çevre koruma görevinin herkesin sorumluluğunda olduğunu vurguladı.

Sibel Tatar, idare ve hükümetin gereken adımları atacağından emin olduğunu ifade etti ve herkesi ülkeleri için çevreye katkı sağlamaya davet etti, “Gelin hep birlikte ülkemiz için katkı koyalım” dedi.

Kaynak: TAK

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi