BORRELL’İN TÜRKİYE RAPORU TEK KELİME İLE REZALET

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, aynı zamanda Avrupa Birliği(AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği konusunda 25-26 Mart'ta yapılacak AB Zirvesi'nde liderlere sunulacak Türkiye raporunu tamamladı.

AB'ye, Türkiye'nin gerginliği düşürücü tutumunu sürdürmesi halinde olumlu adımlar atması önerisinde bulunan Borrell, raporda olumsuzluklara da yer verdi.Borrell’in önceki gün AB Dışişleri Bakanları toplantısında sunduğu 16 sayfalık raporda AB-Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin fotoğrafı çekilirken,Türkiye’ye yönelik ikili bir yaklaşım önerildi.

Türkiye'nin aralık ayından bu yana daha sakin ve yapıcı tavır sergilediğinin belirtildiği raporda, "Bunlar olumlu ve memnuniyetle karşılanan ileriye doğru adımlar. KovId-19 salgını, işbirliğine dayalı ilişkinin karşılıklı yararlarını daha da belirginleştirdi" denildi. Bununla birlikte gerilimi düşürme sürecinin halen kırılgan olduğu, sürecin sürdürülebilir ve inanılır olduğunu görebilmek için daha fazla zamana ihtiyaç olduğu,Türkiye’nin Haziran ayına kadar yakından izlenmeye alınacağı da raporun vurguları arasında yer aldı.

Türkiye'nin olumlu yaklaşımı sürdürmesi halinde AB'nin atabileceği adımlar raporda sıralanırken, Türkiye'nin sözde gerginliği tırmandırması halinde ise şu adımlar önerildi:

- Sondaj çalışmaları odaklı yaptırım listesi genişletilecek. Tüzel kişiler içinde kısıtlama uygulanacak.
- AB-Türkiye ekonomik işbirliğine yönelik daha fazla kısıtlamaya gidilecek.
- Önemli ekonomik sektörler önlemlerle hedef alınabilir. Enerji ve bağlantılı sektörlere yönelik ek tedbirler devreye sokulacak.
- Raporda, bölgesel ve uluslararası konularda Türkiye'nin yaklaşımı ve ülkede insan hakları ile hukuk devleti kapsamında yaşanan gelişmeler de yer buldu. Borrell, bu alanlarda olumsuz tespitlere yer verdi.

ÜYELERİ GÜNEY KIBRIS VE YUNANİSTAN’IN ULUSLARARASI ANLAŞMALARI ÇİĞNEYEREK HAKLARIMIZI GASPETMELERİNE , BU DA YETMEZMİŞ GİBİ BÖLGEDE TAHRİK VE GERİLİMİ ARTIRARAK HUZUR VE BARIŞI TEHDİT EDEN KIŞKIRTMALARINA GÖZ YUMULDU…

KIBRIS, DOĞU AKDENİZ  ve  ADALAR DENİZİ’NDE(EGE) TAVİZ İSTİYORLAR

GÖZLERİNİ MAVİ VATAN’A DİKTİLER!

RAPORDAKİ SÖZDE ‘İŞBİRLİĞİ’ ARAYIŞI SAMİMİ DEĞİLDİR, GÖSTERMELİKTİR VE TAVİZ KOPARMAYA YÖNELİKTİR..

Bakanların raporu olumlu ve dengeli bulduğunu söyleyen Borrell, "Türkiye'nin tavrını yakından izlemeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. Borrell, izlenecek başlıca konuları ise Kıbrıs müzakereleri, Türk-Yunan görüşmeleri, Libya'daki durum ve Türkiye'deki iç siyasi gelişmeler olarak sıraladı.

Olumlu gelişmeleri destekleme konusunda bakanlarla mutabık kaldıklarının altını çizen Borrell, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme, siyasi parti kapatma davası gibi olumlu olarak değerlendiremeyeceğimiz gelişmeler de oldu" diye konuştu.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan rapordan memnun
Brüksel'deki toplantı öncesi değerlendirmelerde bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da, Borrell'in Türkiye raporunu, eksikleri olmakla birlikte, prensipte olumlu bulduklarını açıkladı. Dendias, raporun yaptırım olasılığını içerdiğine vurgu yaptı.

(Konu ile ilgili detay ve yorum Hüseyin Macit Yusuf’un sayfa 2’deki köşe yazısında)




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi